Så, du har et problem med programmering eller dataanalyse?
Heldigvis fins det hjelp å få!

Guide til å stille effektive spørsmål

Finn riktig guide!

Klikk arkfanen ovenfor som passer best. Jeg heier på deg!

Jon Olav Vik. Fotograf: Håkon Sparre
Jon Olav Vik, emneansvarlig for
STIN100 Biologisk data-analyse.

Visdomsord

Hvorfor faller vi, Bruce? Så vi kan lære å få oss selv på beina igjen.

Batman Begins, 2005

Se til 00:38. Men så må du tilbake til feilbeskrivelsen din ☝

R-koden min virker ikke

Beskriv og gjenskap problemet ditt ved hjelp av malen nedenfor. eller last ned Rmd-mal.
Fyll ut punktene med støtte i forklaringen nedenfor og send til hjelperen din. Ta en kopi av koden din før du bearbeider den til et reproduserbart eksempel. Det er helt vanlig at dette krever en god del arbeid. Men du lærer også mye av det!

  • Jeg har et problem med R-kode, markdown eller strikking. (Ordforklaring: Mus over de underprikkede ordene.)

  • Dette er det jeg prøver å få til: Forklar hva som er målet for det du gjør. Hvis du jobber utfra en øving, guide eller hjelpetekst, kopier inn nettadressen (URL).

  • Så langt har jeg kommet: Gjør det enkelt for hjelperen å følge i dine fotspor fram til der du trenger hjelp. Forklar kort hva du gjør, og legg ved kjørbar kode som en .R- eller .Rmd-fil. Denne må kunne starte fra en ny, blank R-sesjon, gjøre alt som kommer før problemet ditt, og så framvise problemet.

    Ofte har du allerede har en R- eller Rmd-fil som viser problemet. Hvis ikke, må du lage en ny fil. Legg inn R-kommandoene som ledet fram til problemet ditt. Last inn pakkene du bruker. Hvis du jobber med et datasett, så last inn data fra en fil eller lag forenklede eksempeldata med R-kode. Det er ofte vanskelig å huske detaljene, så sjekk gjerne historikken i Console- og History-fanene.

  • Det går galt når jeg gjør sånn: Når du har samlet den problematiske koden i en fil, må du sjekke at filen reproduserer problemet, altså gir samme feil igjen når du kjører den fra en fersk R-sesjon. Dette tester du lettest ved strikking: 🧶 Knit (for .Rmd-filer) eller 📓 Compile Report (for .R-filer).

    Klikk ▶ for det utfallet du får:

    Strikkingen fullfører, og rapporten viser det gale resultatet du ber om hjelp med. Hurra!

    Supert! Gå videre i guiden og forklar hvilket resultat du forventet eller ønsker deg isteden.

    (Hvis du har litt erfaring og vil forenkle hjelpejobben, er det fint om du fjerner tekst og kodechunker som ligger nedenfor selve problemet.)

    Strikkingen fullfører, rapporten ser ut akkurat som den skal, og problemet ditt er borte! Hurra! (Men…hæ?)

    Det hender stadig vekk at problemer blir borte når du feilsøker dem systematisk. Skål for det, prøv å restarte R (RStudio > Session > Restart R), og se om du er kvitt problemet.

    Problemer som blir borte hvis du restarter R, skyldes ofte at du har gjort noe i Console som lager problemer ved å omdefinere en eksisterende funksjon eller variabel i R.

    Strikkingen kræsjer med samme feilmelding som du trenger hjelp til. Hurra!

    Når strikkingen ikke fullfører, beholder RStudio fanen “R Markdown” åpen. Sjekk at underfanen Issues viser samme feil som du ber om hjelp med. I så fall har du et reproduserbart problem og kan gå videre i feilbeskrivelsen din.

    (Hvis du har litt erfaring og vil forenkle hjelpejobben, er det fint om du fjerner tekst og kodechunker som ligger nedenfor selve problemet.)

    Strikkingen kræsjer med en annen feilmelding enn du ber om hjelp med. Æsj!

    Dette er veldig vanlig, også for erfarne programmerere.

    Når strikkingen ikke fullfører, beholder RStudio fanen “R Markdown” åpen. Hvis underfanen Issues viser en annen feil enn du ber om hjelp med, er det heldigvis gode sjanser for at du vil skjønne hvorfor.

    Kanskje du har gjort noe i Console (lastet et library eller definert en variabel) som du har glemt å ta med i programfilen din. Kikk gjennom History-fanen din og legg inn eventuell manglende oppsett-kode i programfilen, og prøv igjen.

    Eller kanskje du prøver å lese en fil som programfilen din ikke finner; se i så fall “Vit hvor du står” i Filbehandling for deg som lærer programmering.

    Prøv å fikse disse småfeilene så du får gjenskapt problemet du egentlig strever med. Hvis du ikke klarer det, så be om hjelp med det første problemet du ikke kommer videre med. Du kan godt nevne det opprinnelige problemet ditt også.


  • På hvilken måte går det galt? Nøyaktig hva skjer på din maskin når du kjører koden du har laget? Klipp og lim eventuelle feilmeldinger eller feilaktig output: Som tekst hvis det lar seg gjøre, eller som bilde hvis det gjelder en figur.

    Hva hadde du forventet skulle skje? Beskriv det med ord. Noen ganger kan du også lage et R-objekt som illustrerer hva koden skulle føre til. Dette presiserer målet ditt for hjelperen og gjør det lett å sjekke om et forslag til løsning fungerer slik du vil.

  • Dette er det jeg har prøvd: Oppgi i meldingen til hjelperen din nøyaktig hva du har søkt etter, og forklar om noen av treffene hjalp deg et stykke på vei, eller hvorfor ikke.

    • Hvis problemet ditt handler om en feilmelding: Google feilmeldingen ved å kopiere den fra RStudio til søkefeltet i nettleseren.
    • Hvis problemet ditt handler om en R-funksjon: Bruk hjelpeteksten til funksjonen og sjekk at du forstår hva slags datatype den skal ha som input. Jobb deg gjennom noen av kode-eksemplene nederst på hjelpesida så du blir kjent med hvordan den oppfører seg når den virker som den skal.
    • Hvis feilmeldingen og hjelpeteksten ikke hjelper, prøv andre søkeord som beskriver hva du prøver å få til.

❤️ GRATULERER! ❤️ Du har nå et klart formulert, reproduserbart problem. Send det til hjelperen din!

Legg ved .R- eller .Rmd-filen som viser problemet. Hvis koden er mindre enn cirka 10 linjer, kan du lime den rett inn i meldingen – som tekst, ikke bilde. Da kan hjelperen din lime koden rett inn i sin Console, og forhåpentligvis oppleve samme problem som deg.

Nå vil det nesten helt sikkert gå fort og effektivt å hjelpe deg. Og du har sannsynligvis lært mye på veien allerede!

Jeg er usikker på neste steg i kodingen min

Beskriv og gjenskap problemet ditt ved hjelp av malen nedenfor. (Last ned Rmd-mal.)
Fyll ut punktene med støtte i forklaringen nedenfor og send til hjelperen din. Ta en kopi av koden din før du bearbeider den til et reproduserbart eksempel. Det er helt vanlig at dette krever en god del arbeid. Men du lærer også mye av det!

  • Jeg er usikker på neste steg i kodingen min. (Ordforklaringer: Mus over de underprikkede ordene.)

  • Dette er det jeg prøver å få til: Forklar hva som er målet for det du gjør. Hvis du jobber utfra en øving, guide eller hjelpetekst, kopier inn nettadressen (URL). Beskriv kort hvilket neste steg eller forbedring du trenger hjelp til.

  • Så langt har jeg kommet: Gjør det enkelt for hjelperen å følge i dine fotspor fram til der du trenger hjelp. Forklar kort hva du gjør, og legg ved kjørbar kode som en .R- eller .Rmd-fil. Du har jo allerede en kode-fil du arbeider i, og trenger bare sørge for at denne kan kjøres uten feilmelding i en ny, blank R-sesjon.

    • Last inn pakkene du bruker.
    • Hvis du jobber med et datasett, så last inn data fra en fil eller lag forenklede eksempeldata med R-kode.
    • …og lim inn R-kode som leder hjelperen din fram dit du trenger hjelp.

    Hvis eksempelkoden din ikke lar seg strikke, klikk her.

    Dette er veldig vanlig, også for erfarne programmerere.

    Ta en runde innom guiden “R-koden min virker ikke”, men hopp rett til punktet “Det går galt når jeg gjør sånn”. Der står råd for å få gjenskapt problemet du egentlig strever med. Hvis du ikke klarer det, så be om hjelp med det første problemet du ikke kommer videre med. Du kan godt nevne det opprinnelige problemet ditt også.

  • Dette er mitt beste forsøk til nå: Med utgangspunkt i “så langt har jeg kommet”-koden, vis hvordan du nå prøver å gjennomføre planen din. Oppgi nøyaktig hva skjer på din maskin når du kjører koden du har laget: Som tekst hvis det lar seg gjøre, eller som bilde hvis det gjelder en figur.

  • Dette er det neste steget jeg ønsker meg: Beskriv med ord eller tegning hva du prøver å få til, som foreløpig ikke går. Noen ganger kan du også lage et R-objekt som illustrerer hva koden skulle føre til. Dette presiserer målet ditt for hjelperen og gjør det lett å sjekke om et forslag til løsning fungerer slik du vil.

  • Slik har jeg prøvd å finne en løsning:

    • Du har selvsagt googlet på egen hånd først. Oppgi nøyaktig hvilke søkeord du brukte (dette har du jo stående i nettleseren din), og forklar om noen av treffene (lim inn URL) ser lovende ut. Hvis du har funnet noens løsning på et lignende problem og strever med å “oversette” den til ditt eget tilfelle, er det supert! Pass på at du har oppgitt URL og presisert “dette er det jeg prøver å få til” best mulig.
    • Beskriv også om du har lett i hjelpetekster, lærebøker eller dokumentasjon for R-pakker. Husk å oppgi lenker; det går raskere å klikke enn å måtte lete dem opp selv. (For R-funksjoner trenger vi ikke lenker, bare oppgi f.eks. library(vembedr) for en pakke, eller ?strsplit for en funksjon, så klarer hjelperen din å finne dokumentasjonen selv.)

❤️ GRATULERER! ❤️ Du har nå et klart formulert, reproduserbart problem. Send det til hjelperen din!

Nå vil det nesten helt sikkert gå fort og effektivt å hjelpe deg. Og du har sannsynligvis lært mye på veien allerede!

Jeg har et problem utenfor R

Første steg mot å løse et dritkjipt problem er å få det til å skje igjen! , fyll ut punktene med støtte i forklaringen nedenfor, og send til hjelperen din. Det er helt vanlig at en reproduserbar problembeskrivelse krever en del arbeid. Trøst deg med at det er helt nødvendig for at noen skal kunne hjelpe deg.

  • Jeg har et problem utenfor R. Dette kan for eksempel være feilmeldinger eller merkelig oppførsel i nettleseren, filbehandling, Windows eller macOS.

  • Dette er det jeg prøver å få til: Forklar hva som er målet for det du gjør. Hvis du jobber utfra en øving, guide eller hjelpetekst, kopier inn nettadressen (URL).
  • Dette er det jeg gjør som ikke virker: Gjør det enkelt for hjelperen å følge i dine fotspor og oppleve det samme som deg. Forklar nøyaktig hva du gjør som leder fram til feilen eller problemet. Hvilke menyer, knapper eller sånt klikker du på, og nøyaktig hva står det i eventuelle feilmeldinger? Kopier feilmeldinger som tekst hvis du kan, skjermbilde eller mobilbilde eller film hvis du må. Inkluder gjerne skjermbilde i tillegg til feilmeldingstekst hvis du tror det kan hjelpe.
  • Slik går det galt: Nøyaktig hva skjer på din maskin? Hva hadde du forventet isteden?
  • Slik har jeg prøvd å finne en løsning: Du har selvsagt googlet på egen hånd først. Oppgi nøyaktig hvilke søkeord du brukte (dette har du jo stående i nettleseren din), og forklar om noen av treffene (lim inn URL) ser lovende ut.
  • Mitt operativsystem er: F.eks. “Windows 10” eller “macOS 11.4”. Dette er viktig informasjon fordi skjermbilder og sånt ofte varierer mellom systemer og versjoner.
  • Nettleseren jeg bruker, er: F.eks. Chrome, Firefox, Safari, Edge.
  • Problemet mitt oppfører seg likt/forskjellig i en annen nettleser: Hvis problemet ditt er med en nettside, og du har en annen nettleser installert, så prøv å gjenskape problemet ditt i den andre nettleseren. Hvis problemet blir borte, så hurra! Gi gjerne beskjed til hjelperen din likevel, så kan vi dele din løsning med flere.
  • Problemet mitt oppfører seg likt/forskjellig på makkeren min sin maskin: Forsikre hjelperen din om at du har prøvd ut problembeskrivelsen din på maskinen til en venn. Fortell om de fikk ingen problemer, samme problem, eller et annerledes problem.

❤️ GRATULERER! ❤️ Du har nå et klart formulert, reproduserbart problem. Send det til hjelperen din!

Nå vil det nesten helt sikkert gå fort og effektivt å hjelpe deg. Og du har sannsynligvis lært mye på veien allerede!