HH-NMBU - ecn120 - Makroøkonomi I ECN 120 Hovedside Startsida ECN 120 Hovedside
Timeplan og øvinger Kursinnhold Samlinger Eksamen Lenker

Kursinnhold (høst 2023)

ECN 122 Hovedside   Heimeside til kurset

Opplegg, viktige datoer, tider for kurssamlinger

Første forelesning/samling mandag 11. september 10:15-12:00, TU 101 (materiale lagt ut i forkant, jeg oppsummerer og svarer på spørsmål, diskusjon). De vanlige forelesningene/samlingene (rom TU 101, underetasjen Tårnbygninga) introduserer konsepter og sentrale modeller: Øvingene gir mulighet for å trene ytterligere på bruk av ting gjennomgått i det utlagte materialet eller forelesningene/samlingene.

Øvingslærere: Ingrid Frøland, Philip Wilhelm Gasser og Amailie Linnerud Garli.

Se timeplan for oversikt over tema (studieguide og samling av "snutter" som forutsettes kjent før samlingene). Studieguide og "snutter" til hver samling normalt tilgjengelig seinest ei uke før samlinga.

Eksamen: Tirsdag 19. desember kl 14:00-17:30. Eksamensformat: 3.5 timer åpen bok på Wiseflow (heimeeksamen på nett). Se eksamen for ytterligere informasjon om eksamensformat + lenke til tidligere eksamener.

Karakterer: A-F.

Toppen av sida


Målsettinger med kurset, krav til bindinger

Studentene skal kunne forklare grunnleggende begrep, teori, metoder, og modeller i makroøkonomi, og kunne gjennomføre enkle anvendelser av denne kunnskapen på aktuelle tema innafor makroøkonomi. Etter som dette er et introduksjonskurs er det ingen formelle krav til bindinger for å ta kurset.

Målsettinga for økonomisk politikk er maksimering av velferd i samfunnet gitt de politiske, økonomiske og ressursmessige skrankene som måtte finnes til ei hver tid.

Kurset gir ei innføring i grunnleggende makroøkonomi som består av tre deler:

  1. Byggesteinene i makroøkonomisk teori - oversikt
  2. Økonomisk politikk på lang sikt - vekst og velferd
  3. Økonomisk politikk på kort sikt - konjunkturpolitikk
Del 1 gir en kortfatta oversikt over de mest sentrale grunnleggende omgrepa i makroøkonomien. Bruttonasjonalprodukt som velferdsmål og modifiseringer av dette gjennom "grønt" nasjonalprodukt, rollen til priser og lønninger er tema som det blir lagt spesiell vekt på.

Del 2 omhandler økonomisk politikk på lang sikt. Sentrale spørsmå er hvordan den økonomiske politikken bør legges opp for å maksimere velferden til innbyggerne på lang sikt (50+ år). Øvinger og diskusjoner søker å gjøre denne kunnskapen aktiv i forhold til dagens situasjon og de utfordringene vi står ovafor på lang sikt.

Del 3 omhandler økonomisk politikk på kort sikt. Et sentralt begrep her er avviket mellom faktisk og potensiell produksjon i en økonomi, det såkalte produksjonsgapet. Konjunkturpolitikken tar sikte på redusere produksjonsgapet for å unngå stress på økonomien i høgkonjunkturer, og redusere arbeidsløyse og sosiale problem i lågkonjunkturer. Øvinger og diskusjoner søker å gjøre denne kunnskapen aktiv i forhold til dagens situasjon (finanskrise internasjonalt og trusselen om hollandsk sjuke i Norge).

Læringsutbytte, -mål og -former:

  1. Læringsutbytte og -mål: Innsikt i de tre delene ovafor som er tilstrekkelig til å diskutere makroøkonomiske spørsmå og forstå økonomirelevante nyheter. Kunne presentere og drøfte økonmiske tema med basis i grunnleggende økonmisk teori.
  2. Læringsformer: (i) Digitale forelesninger med utlagt materiale, spørsmål og svar. (ii) Korte gruppepresentasjoner på øvingstimene med påfølgende diskusjoner. (iii) Øvingsoppgaver. (iv) Forberedte gruppepresentasjoner.
Toppen av sida

Obligatoriske aktiviteter

For å ta eksamen må en student ha:
  1. Deltatt på fire av de seks første øvingstimene. Unnatak for studenter som har dokumentert sjukdom/skade for hvorfor frammøte ikke har vært mulig.
  2. Levert godkjent grupeoppgavepresentasjon på på oppgitt tema (uke 47: 20-24. nov. med de fleste presentasjonene i de oppsatte timene). Grupper som ikke får godkjent: nytt forsvar påfølgende uke - kun ett gjentak). 4-5 studenter i hver gruppe. Alle på gruppa må presentere.

Toppen av sida


Eksamen: målsettinger og eksamensformat

Formålet med eksamen er tredelt: (i) bidra til å oppfylle læringsmåla med kurset, (ii) avdekke nivået på forståelse til studentene som tar kurset, og (iii) gi et insentiv til at studentene skaffer seg denne forståelsa og blir meir interessert i makroøkonomiske spørsmål spesielt og økonomi generelt.

Eksamensformat: 3.5 timer WiseFlow, alle hjelpemidler, men forutsetter individuell besvarelse uten hjelp fra andre. Karakter: A-F.

Spørsmål og svar om eksamen:

Toppen av sida

Kurslitteratur

Lærebok: Erling Steigum, Moderne makroøkonomi (2. utg., 2018).

I tillegg kommer noe tilleggsmateriale (blir markert i timeplanen, direkte nedlastbart)

Spørsmål og svar om kurslitteratur:

Toppen av sida

Spørsmål og svar (om andre tema enn eksamen og kurslitteratur)

Toppen av sida

Kursansvarlig

Eirik Romstad har en PhD i miljø og ressursøkonomi fra Oregon State University (1990). Doktorgradsavhandlinga hans omhandla omsettelige utslippskvoter under asymmetrisk informasjon. Nåværende forskning omfatter økonomien knytta til CERAD (et senter for fremragende forskning om radioaktivitet - åpner i nytt vindu). Fri forskning omfatter auksjoner, dynamisk optimalitet og landbrukspolitikk. I tillegg er han medlem av ulike styrer for vitenskapelige journaler og internasjonale forskningsprosjekt. Meir informasjon finnes på heimesida hans (åpner i nytt vindu).

Toppen av sida


ECN 120 Hovedside  ECN 120 Hovedside

Oppdatert: 04.10.2023  
Copyright © Eirik Romstad    
Valid HTML 4.0 Transitional